Ayurveda ile Sağlıklı Yaşamın 5 Anahtarı
- Elcin Polat
- 14 Şub
- 2 dakikada okunur

Binlerce yıl önce yazılmış olan Ayurveda metinlerindeki bu derin tanımlar, sağlıklı bir yaşamın sırrını özetliyor; “Sağlıklı yiyeceklere ve faaliyetlere yönelen, her şeyin iyisini ve kötüsünü ayırt edip bilgelikle hareket eden, düzenli bir yaşam tarzına sahip, duyusal nesnelere çok fazla bağlanmayan, herkesi eşit görme, doğruluk, bağışlama ve yalnızca iyi insanlarla arkadaşlık etme alışkanlığını geliştiren kişi tüm hastalıklardan kurtulur.”
Bu sözler, sadece fiziksel sağlıktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Ayurveda, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığımızın da bedenimizle iç içe olduğunu vurguluyor. Peki, günümüzün hızlı ve stresli yaşamında bu kadim bilgeliği nasıl uygulayabiliriz?
Hatırlıyorum, ilk kez Ayurveda ile tanıştığımda kendimi oldukça yorgun ve tükenmiş hissediyordum. Sindirim problemleri, düzensiz beslenme ve sürekli bir koşuşturma içinde olmak beni yıpratmıştı. Oysa Ayurveda, bana bedenimi dinlemeyi, zihnimi sakinleştirmeyi ve doğayla yeniden bağlantı kurmayı öğretti. Ve sonuçları inanılmazdı! Enerjim arttı, sindirimim düzeldi ve kendimi daha huzurlu hissetmeye başladım.
Bu yazıda, kadim bir geçmişe sahip olan Ayurveda’nın sağlığı tanımlama şeklini 5 temel prensip altında bir araya getirdim. Bu prensipleri modern yaşamımıza nasıl entegre edeceğimizi ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için nasıl kullanabileceğimizi anlamak için haydi başlayalım!

Uyku : Vücudun şarj olduğu zaman!
Vücudun hem fizyolojik hem psikolojik olarak gün içerisinde yaşadıklarını sindirebilmesi, kendini yenilemesi için dinlenmeye depolama ihtiyacı var. Uykusu düzensiz kişilerin hem ruhsal durumları hem de bağışıklıklarını güçlendirmeleri oldukça zordur.

Uyanma : Güne enerjik başlamanın anahtarı!
Güneşle birlikte uyanmak on binlerce yıldır insanın doğal bir dürtüsüyken, elektriğin icadıyla birlikte bu doğal akış değişmiş ve biyoritmimizi bozmuştur. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte uyanmak, vücudunuzun doğal ritmini destekler ve enerji seviyenizi yükseltir. Sirkadyen ritminizi bulduğunuzda, gün boyu daha zinde ve verimli olursunuz.

Beslenme : Doğal besinlerle beslenerek kendinizi şımartın!
Yerel, organik ve mevsimsel beslenmek, sadece vücudunuza gerekli besinleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sisteminizi güçlendirir. İşlenmiş gıdalarda bulunan yapay tatlandırıcılar, koruyucu maddeler ve aşırı tuz gibi zararlı bileşenler yerine, doğal besinlerde bulunan lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde bağışıklığınızı güçlendirebilir ve kronik hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Boşaltım : Vücudunuzu toksinlerden arındırın!
Ne sindirirsen O’sun diyen Ayurveda için iyi bir sindirim dışkı tahliyesiyle tamamlanır. Ne kadar iyi beslenirsek beslenelim, herhangi bir uyaran olmadan boşaltım yapamıyorsak, vücutta toksin birikimi olması muhtemeldir. Düzenli ve sağlıklı bir boşaltım sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir ve genel sağlığınız iyileşir.

Comments