top of page

Detoks Moda mı, İhtiyaç mı?

Ayurveda ile İlkbahar Arınması





Mevsimler arasındaki geçişler, hepimizi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiren riskli zamanlardır. Ayurveda'ya göre, hastalıklar genellikle mevsimler arasındaki kavşakta başlar.


 “Ritu” mevsim, “charya” rutin veya disiplin anlamına gelir.  Ritucharya, mevsimsel değişikliklerin neden olduğu bedensel ve zihinsel etkilerle başa çıkmak için izlenmesi gereken bir dizi yaşam tarzı ve Ayurvedik diyet rutininden oluşur.

 

Ayurvedik detokslar mevsim geçişlerinde (ritusandhi) yapılır; sonbahar ve ilkbahar.  Mevsim geçişlerinde yapılmasının sebebi bir önceki mevsimden artarak birikmiş olan nitelikleri temizlemektir. Sonbahar ve ilkbahar bu biriken toksinleri temizlemek için en uygun dönemdir.

 

İlkbahar son derece dinamik bir mevsimdir, havası oldukça değişkendir. Bazen kuru ve rüzgarlı, bazen ağır ve yağmurlu.. O halde soru şu:


Bu son derece değişken mevsimde nasıl sağlıklı, dengeli ve güçlü kalabiliriz? 

 

 

 

Her mevsimin başından itibaren, o mevsimin nitelikleri birikmeye başlar.

İlkbahar aylarında Kapha’nın ağır ve ıslak nitelikleri birikmeye başlar. Kapha birikir ve ağırlaşırsa hem fiziksel hem psikolojik olarak ağırlık hali ortaya çıkar.

 

Kışın çok daha ağır yemekler yediğimiz için karaciğerimiz fazla çalışır. Daha az hareketli olmamız sebebiyle dolaşım zayıflar ve lenfatik sistem zorlanır. Bu sebeple ilkbahar detokslarında karaciğere destek olmak için arındırıcı bir plan oluşturulur.


Mevsim geçişlerin bu arınmayı yapmazsak yorgunluk, bahar alerjisi, depresyon, uykulu hissetme, yataktan çıkamama, ödem, sindirim sorunları, kilo alımı gibi durumlarla karşılaşırız.


 


Ancak doğanın, her mevsim biriken Dosha artışları ile başa çıkmasının bir yolu vardır.

 

Doğa bize ilkbaharda bedeni hafifleten enginar, karahindiba, ısırgan gibi kan arındırıcı ve karaciğeri temizleyen sebzeler besinler hediye etmiştir.

 

Bu mevsimsel geçiş dönemlerinde hem fiziksel arınma hem de duygusal arınma ve ruhsal gelişim için büyük fırsatlar vardır. Bu aynı zamanda doğanın sirkadyen ritimlerini ve her hücrede var olan vücut biyolojik saatini sıfırlamak için de bir fırsattır.

 

 


Doğada bir mevsimden diğerine geçiş bir gün, hatta birkaç saat içinde gerçekleşebilir. Ancak beden mevsimsel değişime çok daha yavaş adapte olur, mevsimsel birikimi ve potansiyel ağırlaşmayı temizlemek zaman alır.

 

Bu sebeple arınmalarda hazırlık ve çıkış aşamaları çok önemlidir.  Vücudu strese sokmadan yumuşak bir şekilde beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, yapılan tüm çalışmaların uzun vadede etkili olmasını sağlar.

 

Mevsimsel beslenerek ve yaşam tarzınızı mevsimsel ve günlük döngülerle uyumlu olacak şekilde değiştirerek bu dengesizlikleri önleyebilir ve hastalık riskinizi azaltabilirsiniz.

 

Ayurvedik detokslar bağışıklık sistemini güçlendirmek, enerji seviyesini artırmak, zihinsel berraklık kazanmak, uyku düzenini kazanmak, sindirimi güçlendirmek ve vücudu toksinlerinden temizlemek için tasarlanan en ideal ve yan etkisiz yöntemdir.


Ancak, unutmamak gerekir ki, Ayurvedik Mevsimsel Detoks Programları grupla yapılsa dahil kişiye özeldir düzenlemeler gerektirebilir. Bu nedenle detoksları, Ayurvedik bir yönlendirici eşliğinde yapmak büyük önem taşır. Uzman bir yönlendirici, ihtiyaçlarınıza göre detoks sürecinizi destekleyecek değişiklikler önererek size rehberlik edebilir.

 

Eğer siz de ilkbaharın tazeleyici enerjisinden en iyi şekilde yararlanmak ve bedeninizi arındırmak istiyorsanız, hazırladığımız İlkbahar Ayurvedik Detoks Programında bize katılabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin!

 



 
 
 

Comments


bottom of page