top of page
Yazarın fotoğrafıElcin Polat

Yapılacaklar Listesinden Daha Fazlası: Günlük Rutinler Hayatınızı Gerçekten Dönüştürebilir mi?

Güncelleme tarihi: 7 Kas 2024




Dinacharya, gün anlamına gelen “Dina” ve aktivite/davranış anlamına gelen “Acharya” kelimelerinden oluşan Sanskritçe bir kelimedir. Bu, sirkadiyen ritmimizi veya iç vücut saatlerimizi korumak ve onlarla bağlantı kurmak için tasarlanmıştır. Ayurveda'nın kendimizi doğanın bioritmine uyumlu yaşama konusunda verdiği önem binlerce yıldan beri var olmakla birlikte, batılı bilim insanları Sirkadyen Ritim çalışmalarıyla artık vücudumuzun doğanın ritmine bağlı kalmasının önemini vurgulamaya başlamıştır. Sirkadyen Ritim de 24 saatlik döngüleri incelerken, güne başlamanın en önemli işareti olarak “ışığı” esas alır.

Dinacharya, kendimizi gün boyunca değişen enerjilerle doğal bir şekilde hizalamamızı sağlayan bir dizi ritüel ve uygulamadır; böylece doğaya karşı değil, onunla birlikte yaşarız. Yani otomatik pilotta yaşamanın tam tersidir. Ayurveda’nın doğa ile uyumlanma derken ifade ettiği sey güneşin doğuşu ile uyanmak, güneş battığında sakin yavaş bir tempoya geçerek, uykuya hazırlanmaktır. Dinacharya (günlük rutinler) dengeyi bulmamıza, biyolojik saatimizi düzenlememize ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı olur. Bu rutin bize huzur, mutluluk ve uzun ömür getirir ve sindirimi, eliminasyonu kolaylaştırır.


Sabah rutinlerini biraz detaylı inceleyelim..

  • Güneşle birlikte uyanma: Planlanmış bir uyanma saatine uymak, vücudunuzun ve zihninizin günlük aktivitelerinize kolay bir şekilde başlamak için bir ritim tutturmasını sağlar.
  • Yüz Yıkama: Serin bir su yüz, ağız ve gözler için yatıştırıcı ve canlandırıcıdır. Vücuda ve zihne tazelik hissi verir.
  • Diş Fırçalama: İçeriği temiz bir diş macunu ile çürük ve plak oluşumunu önlemek için dişinizi fırçalayın. Eski metinler dişleri temizlemek için acı, keskin ve büzücü tatların kullanılmasını tavsiye eder.
  • Dil Sıyırma: Bir önceki gün yedikleriniz ve uyku sırasında mideden yukarı çıkan toksinlerin temizlenmesini sağlar. Dil sıyırma aracılığıyla sindirim sistemi uyarılır.
  • Yağ çekme: Susam veya hindistan cevizi yağı ile çalkalama ve ağızda bekletme tat alma duyusunu geliştirirken dişleri, diş etlerini, çeneyi ve sesi güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Nasya (Burun Yağı): Nasya yağı burun kanallarını temizler ve korur, dokuları besler, net nefes almayı ve sakin bir zihni teşvik eder.
  • Ilık Su İçme: Büyük bir bardak ılık su içmek sindirim sistemini temizler ve uyandırır, nemlendirir. Dokuları temizler ve bağırsak hareketini teşvik eder.
  • Tuvalete Çıkma: Her sabah gerçekleşen bağırsak hareketi sağlıklı bir sindirim sisteminin işaretidir. Eğer her gün dışkılamıyorsanız, diyetinizi gözden geçirin.
  • Ilık Yağ Masajı (Abhyanga): Ilık yağ ile kendi kendine masaj yapmak sinir sistemini yatıştırır, cildi nemlendirir, gençleştirir ve sağlıklı dolaşımı destekler.
  • Duş: Yıkanmak vücudu temizleyecek ve bedene enerji ve uyanıklık getirecektir. Abhyanga yaptıysanız, cildi ılık suyla durulamak fazla yağı almak için yeterli olacaktır.
  • Meditasyon: Meditasyon ve nefes çalışmaları sabahın erken saatleri için idealdir. Bu çalışmalar günün akışını etkiler, günün stresiyle başa çıkabilmek için güç ve sakinlik kazandırır.

Varış Noktasını Değil, Yolculuğu Kucaklayın:

Dinacharya ilk bakışta bunaltıcı görünebilir. Ama unutmayın, bu bir yolculuk, bir varış noktası değil. Dinacharya katı bir kural kitabı değil, esnek bir çerçevedir. Onu yaşam tarzınıza göre uyarlayın. Gününüze kolayca entegre edebileceğiniz birkaç uygulama ile başlayın. Belki sabahları bir bardak ılık su içmek gibi. Size uygun gelen birkaç uygulama ile başlayın ve yavaş yavaş doğal gelen bir rutin oluşturun. Tutarlılık anahtardır - küçük değişiklikler bile genel sağlığınızda büyük bir fark yaratabilir.
85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page